Freeze on Start Up

Help and support for HDHomeRun DVR and HDHomeRun software for Windows 10, Mac, Android, XBox, etc.
Post Reply
HalifaxSteve1355
Posts: 6
Joined: Thu Dec 07, 2023 7:17 am

Freeze on Start Up

Post by HalifaxSteve1355 »

When i turn on my tv and HD Homerun, the channel displays with audio but shortly there after the picture freezes with not audio. Audio does come back the the picture remains frozen unless I change the channel. Then, if i change the channel, everything works as it should. So why is the pic freezing on start up. I am using a Nvidia Sheild TV into a Yamaha AVR connected with ARC. I am using an HD Homerun duol flex. I have two tvs one does this the other does not.

jasonl
Silicondust
Posts: 16937
Joined: Sun Oct 28, 2007 9:23 pm
x 46

Re: Freeze on Start Up

Post by jasonl »

We would like to get some diagnostic data to see what is happening:
  1. In a web browser go to http://hdhomerun.local
    NOTE: That address will go do the first HDHomeRun device found on your network. If you have more than one HDHomeRun device, use the "device ID" printed on the bottom of the unit instead of "hdhomerun" in the address. For example, if your device ID was 104FFFFF then you would go to http://104fffff.local
  2. If it tells you that a firmware update is available, please install it
  3. Click "System Menu"
  4. Check the "Send diagnostic information" box (if this box is already checked, please un-check then re-check it)
  5. Go back one page
  6. Click "Channel Lineup"
  7. Click on "Detect Channels"
  8. After the scan finishes, open the HDHomeRun app
  9. Go into the app settings: the gear icon in the top right corner of the "Live/Recorded/Discover/Tasks" page
  10. Enable the option to "Send diagnostic information"
  11. Reproduce the issue and let it keep playing audio with the frozen video for 5 minutes
Reply back and provide us the device ID of your HDHomeRun and the time the video froze and we will check the logs. You can find the device ID on a label on the bottom of the HDHomeRun itself.

HalifaxSteve1355
Posts: 6
Joined: Thu Dec 07, 2023 7:17 am

Re: Freeze on Start Up

Post by HalifaxSteve1355 »

It froze up at about 9:20AM EST. At about the 4:45 minute mark the pic came back with sound. I got out of the app then back in and all seems fine now. Thanks JasonL
ID:10942B95

HalifaxSteve1355
Posts: 6
Joined: Thu Dec 07, 2023 7:17 am

Re: Freeze on Start Up

Post by HalifaxSteve1355 »

I spoke to soon. I turned on the tv around 5PM EST and the same issue. Channel vid froze, audio came back but choppy. It corrected itself - vid came back with audio about 5 minutes later.

jasonl
Silicondust
Posts: 16937
Joined: Sun Oct 28, 2007 9:23 pm
x 46

Re: Freeze on Start Up

Post by jasonl »

I'm only seeing logs from the HDHomeRun device, not the app. The device side doesn't indicate any issues at those times, which makes sense as the symptoms are most likely to be related to playback. Please double check and make sure the Send diagnostic information option is enabled in the HDHomeRun app.

HalifaxSteve1355
Posts: 6
Joined: Thu Dec 07, 2023 7:17 am

Re: Freeze on Start Up

Post by HalifaxSteve1355 »

I'll check, but pretty sure the send diagnostic is checked. Perhaps, i'll try removing and re installing the app on that particular tv set up.

HalifaxSteve1355
Posts: 6
Joined: Thu Dec 07, 2023 7:17 am

Re: Freeze on Start Up

Post by HalifaxSteve1355 »

Ok you were right. I didn't know about the app option. So i have turned the diagnostic feedback on. It has been freezing up on start up regularily. Should I leave it frozen for a few minutes before changing the channel to correct?

HalifaxSteve1355
Posts: 6
Joined: Thu Dec 07, 2023 7:17 am

Re: Freeze on Start Up

Post by HalifaxSteve1355 »

With the app diagnostics now confirmed as 'on' - I went into the app at approx 5:05 PM EST today. The picture and audio froze after a few seconds, then the audio came back but clipped in and out for about 5 minutes where the issue resolved - at 5:12PM EST, both video and audio returned.
Your assistance in the matter is appreciated.

Cheers
Steve

jasonl
Silicondust
Posts: 16937
Joined: Sun Oct 28, 2007 9:23 pm
x 46

Re: Freeze on Start Up

Post by jasonl »

It looks like this is related to an issue we're tracking internally where the app has problems if there is a mismatch in the parental control rating between the 2 different places where it might be located. This eats up a lot of CPU time and it can't keep up with playback. Engineering is aware of the issue and it should be fixed in the next app update.

Post Reply