ATSC 3.0 in Austin, Texas

ATSC 3.0 Forum
unwiredben
Posts: 19
Joined: Tue Feb 17, 2015 10:28 pm
x 3

ATSC 3.0 in Austin, Texas

Post by unwiredben »

My dev unit arrived on Saturday, just in time for the launch of ATSC 3.0 here in Austin. I got it hooked up today and updated to the latest firmware.

We should only have a single 3.0 multiplex right now on RF 31.

Doing a channel scan from the web page seemed to crash a few times - it would scan a while, then the web page would reset to 0 channels found. I finally got a good scan but no ATSC 3.0 results. I found a better antenna and hooked it up and scanned again - one scan reset, then a scan with 59 channels found. This showed all the expected channels and subchannels, but only showed HD and SD ones.

I fired up hdhomerun_config_gui and pointed tuner 0 at RF 31. It succeeded in finding ATSC3 modulation there. It identifies three subchannels: 14.1 KBVO-CD, 36.1 KXAN-CD, 42.1 KEYE-CD, and 54.4 KXAN-CD. These all share virtual channel numbers with ATSC1 channels being broadcast. Since so much of the UI seems to rely on VCs not being duplicated, I wonder how it's supposed to handle this situation.

Signal strength is around 85%. Signal quality hovers between 65% and 75%, while symbol quality is pegged at 100%.

I'm not able to see any video using VLC 3.11. It will launch and seems to be getting data, but it's not in a format it can handle so I get no video or audio.

Airey001
Posts: 17
Joined: Sat Jan 05, 2019 12:50 pm
x 1

Re: ATSC 3.0 in Austin, Texas

Post by Airey001 »

Same issue i am having in Pittsburgh:

viewtopic.php?f=133&t=74280

The ASTC 3.0 channels can't be found on the program seek but i can see them there with the gui tool.

unwiredben
Posts: 19
Joined: Tue Feb 17, 2015 10:28 pm
x 3

Re: ATSC 3.0 in Austin, Texas

Post by unwiredben »

As with the other thread, a manual scan shows the ATSC 3 channels, but they aren't in my lineup.

Code: Select all

C:\Users\bcombee\Documents>"\Program Files\Silicondust\HDHomeRun\hdhomerun_config.exe" 10803F8C scan 1
PROGRAM 1006: 17.6 KVAT-LD
SCANNING: 593000000 (us-bcast:34)
LOCK: 8vsb (ss=100 snq=100 seq=100)
TSID: 0x0AC9
PROGRAM 1: 42.1 CBS
PROGRAM 2: 42.2 T-Mundo
PROGRAM 3: 14.3 H&I
PROGRAM 4: 14.2 Bounce
SCANNING: 587000000 (us-bcast:33)
LOCK: 8vsb (ss=100 snq=91 seq=100)
TSID: 0x0AC5
PROGRAM 1: 24.1 KVUE-DT
PROGRAM 2: 24.2 NVUE-TV
PROGRAM 3: 24.3 Crime
PROGRAM 4: 24.4 Quest
PROGRAM 5: 24.5 Circle
SCANNING: 581000000 (us-bcast:32)
LOCK: none (ss=53 snq=0 seq=0)
SCANNING: 575000000 (us-bcast:31)
LOCK: atsc3 (ss=86 snq=82 seq=100)
PROGRAM 3595: 14.1 KBVO-CD (no data)
PROGRAM 9227: 36.1 KXAN-CD (no data)
PROGRAM 10763: 42.1 KEYE-CD
PROGRAM 13835: 54.1 KNVA-CD (no data)
SCANNING: 569000000 (us-bcast:30)
LOCK: none (ss=47 snq=0 seq=0)
SCANNING: 563000000 (us-bcast:29)
LOCK: 8vsb (ss=84 snq=61 seq=100)
TSID: 0x0001
PROGRAM 1: 29.1 K29HW-D
PROGRAM 2: 29.2 K29HW-D
PROGRAM 3: 29.3 K29HW-D
SCANNING: 557000000 (us-bcast:28)
LOCK: none (ss=52 snq=0 seq=0)
SCANNING: 551000000 (us-bcast:27)
LOCK: none (ss=45 snq=0 seq=0)
SCANNING: 545000000 (us-bcast:26)
LOCK: none (ss=50 snq=0 seq=0)
SCANNING: 539000000 (us-bcast:25)
LOCK: none (ss=42 snq=0 seq=0)
SCANNING: 533000000 (us-bcast:24)
LOCK: none (ss=48 snq=0 seq=0)
SCANNING: 527000000 (us-bcast:23)
LOCK: 8vsb (ss=100 snq=100 seq=100)
TSID: 0x0ACB
PROGRAM 3: 54.1 KNVA-HD
PROGRAM 4: 54.2 GRIT
PROGRAM 5: 54.3 LAFF
PROGRAM 6: 54.4 Escape
PROGRAM 8: 14.1 My Net
SCANNING: 521000000 (us-bcast:22)
LOCK: 8vsb (ss=96 snq=87 seq=100)
TSID: 0x0AC3
PROGRAM 3: 18.1 KLRU-HD
PROGRAM 4: 18.2 KLRU-CR
PROGRAM 5: 18.3 KLRU-Q
PROGRAM 6: 18.4 PBSKids
SCANNING: 515000000 (us-bcast:21)
LOCK: 8vsb (ss=100 snq=100 seq=100)
TSID: 0x0AC7
PROGRAM 3: 36.1 KXAN-DT
PROGRAM 4: 36.2 COZI
PROGRAM 5: 36.3 ION
PROGRAM 6: 14.4 Ant TV
SCANNING: 509000000 (us-bcast:20)
LOCK: 8vsb (ss=86 snq=63 seq=100)
PROGRAM 1: 20.1 ANTENNA
PROGRAM 2: 20.2 COUNTRY
PROGRAM 3: 20.3 CMEDIA1
PROGRAM 4: 20.4 BIZ TV
PROGRAM 5: 20.5 CMEDIA2
PROGRAM 6: 34.1 ENLACE
PROGRAM 1000: 0 (no data)
SCANNING: 503000000 (us-bcast:19)
LOCK: 8vsb (ss=74 snq=50 seq=100)
TSID: 0x22E9
PROGRAM 3: 19.1 Stadium
PROGRAM 4: 19.2 Comet
PROGRAM 5: 19.3 Charge
PROGRAM 6: 19.4 TBD
PROGRAM 7: 19.5 LightTV
PROGRAM 8: 19.6 SBN
PROGRAM 9: 19.7 HSN
SCANNING: 497000000 (us-bcast:18)
LOCK: none (ss=48 snq=0 seq=0)
SCANNING: 491000000 (us-bcast:17)
LOCK: none (ss=44 snq=0 seq=0)
SCANNING: 485000000 (us-bcast:16)
LOCK: none (ss=74 snq=0 seq=0)
SCANNING: 479000000 (us-bcast:15)
LOCK: none (ss=51 snq=0 seq=0)
SCANNING: 473000000 (us-bcast:14)
LOCK: 8vsb (ss=92 snq=98 seq=100)
TSID: 0x1FDF
PROGRAM 1: 40.1 KXLK-CD
PROGRAM 2: 40.2 KXLK-CD
PROGRAM 3: 40.3 GETTV
PROGRAM 4: 40.4 ESCAPE
PROGRAM 5: 40.5 DABL
SCANNING: 213000000 (us-bcast:13)
LOCK: none (ss=63 snq=0 seq=0)
SCANNING: 207000000 (us-bcast:12)
LOCK: none (ss=48 snq=0 seq=0)
SCANNING: 201000000 (us-bcast:11)
LOCK: none (ss=50 snq=0 seq=0)
SCANNING: 195000000 (us-bcast:10)
LOCK: none (ss=48 snq=0 seq=0)
SCANNING: 189000000 (us-bcast:9)
LOCK: none (ss=48 snq=0 seq=0)
SCANNING: 183000000 (us-bcast:8)
LOCK: none (ss=63 snq=0 seq=0)
SCANNING: 177000000 (us-bcast:7)
LOCK: 8vsb (ss=92 snq=65 seq=100)
TSID: 0x0AC1
PROGRAM 3: 7.1 KTBC-HD
PROGRAM 4: 7.2 KTBC-SD
PROGRAM 5: 7.3 Buzzr
PROGRAM 6: 7.4 MeTV
PROGRAM 7: 7.5 Decades
SCANNING: 85000000 (us-bcast:6)
LOCK: none (ss=47 snq=0 seq=0)
SCANNING: 79000000 (us-bcast:5)
LOCK: none (ss=47 snq=0 seq=0)
SCANNING: 69000000 (us-bcast:4)
LOCK: none (ss=47 snq=0 seq=0)
SCANNING: 63000000 (us-bcast:3)
LOCK: none (ss=48 snq=0 seq=0)
SCANNING: 57000000 (us-bcast:2)
LOCK: none (ss=49 snq=0 seq=0)

Online
signcarver
Expert
Posts: 9327
Joined: Wed Jan 24, 2007 1:04 am
Device ID: 10802091 131B34B7 13231F92 1070A18E 1073ED6F 15300C36
x 26

Re: ATSC 3.0 in Austin, Texas

Post by signcarver »

based on that scan I would only expect you to see 42.1... if you don't have that as ATSC 3, I suggest you do a rescan from the device.

unwiredben
Posts: 19
Joined: Tue Feb 17, 2015 10:28 pm
x 3

Re: ATSC 3.0 in Austin, Texas

Post by unwiredben »

The only way I'm able to get the device to acknowledge the ATSC 3 channels is via the command line scan or by manually tuning to a RF channel 31 with the hdhomerun_config_gui.

unwiredben
Posts: 19
Joined: Tue Feb 17, 2015 10:28 pm
x 3

Re: ATSC 3.0 in Austin, Texas

Post by unwiredben »

OK, so I found that turning on PLP 0+1 solved the "no data" issue. I'm still not getting any video when I stream to VLC, but I'm working on getting some local dumps to try to validate what's being sent by the broadcasters.

Code: Select all

C:\Users\bcombee>hdhomerun_config 10803F8C set /tuner0/channel atsc3:31:0+1

C:\Users\bcombee>hdhomerun_config 10803F8C get /tuner0/streaminfo
3595: 14.1 KBVO-CD
9227: 36.1 KXAN-CD
10763: 42.1 KEYE-CD
13835: 54.1 KNVA-CD

C:\Users\bcombee>hdhomerun_config 10803F8C get /tuner0/plpinfo
0: mod=qam64 cod=10/15 bond=0 layer=core ti=hti lls=1 lock=1 errs=0
1: mod=qam256 cod=11/15 bond=0 layer=core ti=hti lls=1 lock=1 errs=0

unwiredben
Posts: 19
Joined: Tue Feb 17, 2015 10:28 pm
x 3

Re: ATSC 3.0 in Austin, Texas

Post by unwiredben »

An attempt to capture any video stream gives something like this

Code: Select all

C:\Users\bcombee>curl -v "http://192.168.42.145:5004/tuner0/ch267000000?duration=5"
*   Trying 192.168.42.145...
* TCP_NODELAY set
* Connected to 192.168.42.145 (192.168.42.145) port 5004 (#0)
> GET /tuner0/ch267000000?duration=5 HTTP/1.1
> Host: 192.168.42.145:5004
> User-Agent: curl/7.55.1
> Accept: */*
>
< HTTP/1.1 503 Service Unavailable
< Server: HDHomeRun/1.0
< Connection: close
< Content-Length: 0
< Cache-Control: no-cache
< X-HDHomeRun-Error: 807 No Video Data
<
* Closing connection 0

plnota
Posts: 40
Joined: Thu Jan 09, 2020 6:19 pm
Location: DFW
x 2

Re: ATSC 3.0 in Austin, Texas

Post by plnota »

Currently, when trying to do http-download with RF ("ch267000000" instead of virtual channel number "v14.1"), the HDHR defaults to PLP0. So, if you are in an area where it's PLP1 or PLP0+1, the download will fail. I brought this up on the HDHR IRC channel, and one of the devs said they'll add a way to manually specify the PLP in the next firmware update.

tornadotj
Posts: 790
Joined: Wed Aug 03, 2011 11:31 am

Re: ATSC 3.0 in Austin, Texas

Post by tornadotj »

What is on RF 31? I looked on antennaweb.org and I don't see any channels on RF 31.

I am loving this new tuner. I'm out west in Johnson City, and my HDHR Extend wouldn't pick up Fox 7. The new HDHR 5 picks it up great!

unwiredben
Posts: 19
Joined: Tue Feb 17, 2015 10:28 pm
x 3

Re: ATSC 3.0 in Austin, Texas

Post by unwiredben »

AntennaWeb is said to use an older database. rabbitears.info looks to be more up-to-date, but even there they don't have every update. I noted some info on the FCC filings around this over at AVS Forum - https://www.avsforum.com/threads/austin ... t-60156873

RF 31 was the KBVO-CD signal (which all identified as virtual channel 14). Those subchannels have been reallocated to other ATSC 1.0 broadcasters, freeing RF channel 31 for the ATSC 3.0 feed.

unwiredben
Posts: 19
Joined: Tue Feb 17, 2015 10:28 pm
x 3

Re: ATSC 3.0 in Austin, Texas

Post by unwiredben »

Applied the new 2020-10-14 firmware, and behavior is a little different

Code: Select all

C:\Users\bcombee>"c:\Program Files\Silicondust\HDHomeRun\hdhomerun_config.exe" 10803F8C set /tuner0/channel atsc3:31:0+1

C:\Users\bcombee>"c:\Program Files\Silicondust\HDHomeRun\hdhomerun_config.exe" 10803F8C get /tuner0/streaminfo
5: 36.1 KXAN-CD
6: 14.1 KBVO-CD
7: 54.1 KNVA-CD
8: 42.1 KEYE-CD


C:\Users\bcombee>"c:\Program Files\Silicondust\HDHomeRun\hdhomerun_config.exe" 10803F8C get /tuner0/status
ch=atsc3:31:0+1 lock=atsc3 ss=87(-57dBm) snq=71(26.4dB) seq=100 bps=0 pps=0

C:\Users\bcombee>curl -v "http://192.168.42.145:5004/tuner0/ch31p0p1?duration=5&t=dash-tar"
*   Trying 192.168.42.145...
* TCP_NODELAY set
* Connected to 192.168.42.145 (192.168.42.145) port 5004 (#0)
> GET /tuner0/ch31p0p1?duration=5&t=dash-tar HTTP/1.1
> Host: 192.168.42.145:5004
> User-Agent: curl/7.55.1
> Accept: */*
>
< HTTP/1.1 503 Service Unavailable
< Server: HDHomeRun/1.0
< Connection: close
< Content-Length: 0
< Cache-Control: no-cache
< X-HDHomeRun-Error: 807 No Video Data
<
* Closing connection 0

C:\Users\bcombee>curl -v "http://192.168.42.145:5004/tuner0/ch31p0p1?duration=5&t=alp-pcap" > test.pcap
*   Trying 192.168.42.145...
* TCP_NODELAY set
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
  0     0    0     0    0     0      0      0 --:--:-- --:--:-- --:--:--     0* Connected to 192.168.42.145 (192.168.42.145) port 5004 (#0)
  0     0    0     0    0     0      0      0 --:--:-- --:--:-- --:--:--     0> GET /tuner0/ch31p0p1?duration=5&t=alp-pcap HTTP/1.1
> Host: 192.168.42.145:5004
> User-Agent: curl/7.55.1
> Accept: */*
>
  0     0    0     0    0     0      0      0 --:--:--  0:00:04 --:--:--     0< HTTP/1.1 503 Service Unavailable
< Server: HDHomeRun/1.0
< Connection: close
< Content-Length: 0
< Cache-Control: no-cache
< X-HDHomeRun-Error: 807 No Video Data
<
  0     0    0     0    0     0      0      0 --:--:--  0:00:05 --:--:--     0
* Closing connection 0
I did a rescan in the web interface and didn't see any HEVC channels listed.

plnota
Posts: 40
Joined: Thu Jan 09, 2020 6:19 pm
Location: DFW
x 2

Re: ATSC 3.0 in Austin, Texas

Post by plnota »

unwiredben wrote: Thu Oct 15, 2020 1:18 pm Applied the new 2020-10-14 firmware, and behavior is a little different

Code: Select all

C:\Users\bcombee>"c:\Program Files\Silicondust\HDHomeRun\hdhomerun_config.exe" 10803F8C set /tuner0/channel atsc3:31:0+1

C:\Users\bcombee>"c:\Program Files\Silicondust\HDHomeRun\hdhomerun_config.exe" 10803F8C get /tuner0/streaminfo
5: 36.1 KXAN-CD
6: 14.1 KBVO-CD
7: 54.1 KNVA-CD
8: 42.1 KEYE-CD


C:\Users\bcombee>"c:\Program Files\Silicondust\HDHomeRun\hdhomerun_config.exe" 10803F8C get /tuner0/status
ch=atsc3:31:0+1 lock=atsc3 ss=87(-57dBm) snq=71(26.4dB) seq=100 bps=0 pps=0

C:\Users\bcombee>curl -v "http://192.168.42.145:5004/tuner0/ch31p0p1?duration=5&t=dash-tar"
*   Trying 192.168.42.145...
* TCP_NODELAY set
* Connected to 192.168.42.145 (192.168.42.145) port 5004 (#0)
> GET /tuner0/ch31p0p1?duration=5&t=dash-tar HTTP/1.1
> Host: 192.168.42.145:5004
> User-Agent: curl/7.55.1
> Accept: */*
>
< HTTP/1.1 503 Service Unavailable
< Server: HDHomeRun/1.0
< Connection: close
< Content-Length: 0
< Cache-Control: no-cache
< X-HDHomeRun-Error: 807 No Video Data
<
* Closing connection 0

C:\Users\bcombee>curl -v "http://192.168.42.145:5004/tuner0/ch31p0p1?duration=5&t=alp-pcap" > test.pcap
*   Trying 192.168.42.145...
* TCP_NODELAY set
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
  0     0    0     0    0     0      0      0 --:--:-- --:--:-- --:--:--     0* Connected to 192.168.42.145 (192.168.42.145) port 5004 (#0)
  0     0    0     0    0     0      0      0 --:--:-- --:--:-- --:--:--     0> GET /tuner0/ch31p0p1?duration=5&t=alp-pcap HTTP/1.1
> Host: 192.168.42.145:5004
> User-Agent: curl/7.55.1
> Accept: */*
>
  0     0    0     0    0     0      0      0 --:--:--  0:00:04 --:--:--     0< HTTP/1.1 503 Service Unavailable
< Server: HDHomeRun/1.0
< Connection: close
< Content-Length: 0
< Cache-Control: no-cache
< X-HDHomeRun-Error: 807 No Video Data
<
  0     0    0     0    0     0      0      0 --:--:--  0:00:05 --:--:--     0
* Closing connection 0
I did a rescan in the web interface and didn't see any HEVC channels listed.
The format specifier in your curl statement looks to be incorrect. &t is for transcode, which is for the Extend units. Instead of "&t=alp-pcap", it should be "&format=alp-pcap".

unwiredben
Posts: 19
Joined: Tue Feb 17, 2015 10:28 pm
x 3

Re: ATSC 3.0 in Austin, Texas

Post by unwiredben »

I just tried again this morning with the 20201015 firmware and hdhomerun_config_gui, and I'm able to see video on all four of the subchannels once I set the tuner to PLP 0+1. Looks like they're doing 1080p for all of them, running at 29.97fps. When I did channel scan, it only found one of them, the one that shows up with data for the default PLP setting.

trooperthorn
Posts: 1
Joined: Fri Oct 16, 2020 12:09 pm

Re: ATSC 3.0 in Austin, Texas

Post by trooperthorn »

plnota wrote: Tue Oct 13, 2020 8:33 pm Currently, when trying to do http-download with RF ("ch267000000" instead of virtual channel number "v14.1"), the HDHR defaults to PLP0. So, if you are in an area where it's PLP1 or PLP0+1, the download will fail. I brought this up on the HDHR IRC channel, and one of the devs said they'll add a way to manually specify the PLP in the next firmware update.
I just got mine in today, verified KEYE works visually. I noticed I had to enable PLP0+1 in the Config GUI to have it change from no data for KVUE, KXAN and others to show properly, however the setting does not persist.

I also noticed I am not getting any audio working via network feed to vlc or through Emby Server, which due to the Atmos Driver / AC-4 audio issue.

Did similar to what you mentioned:
hdhomerun_config_gui and pointed tuner 0 at RF 31.

Outdoor antenna: Signal Strength 87%, Signal Quality 96%, Symbol Quality 100%.

tornadotj
Posts: 790
Joined: Wed Aug 03, 2011 11:31 am

Re: ATSC 3.0 in Austin, Texas

Post by tornadotj »

When I try to tune to KEYE 42.1 using the HDHR app, nothing happens. In Plex, it will come up but it's really choppy. Maybe a problem with the signal strength?

I don't see any other HEVC channels.

Post Reply