No Tuners Available with Three Free

Help and support for HDHomeRun DVR and HDHomeRun software for Windows 10, Mac, Android, XBox, etc.
themusj
Posts: 241
Joined: Wed Aug 30, 2017 5:44 pm

No Tuners Available with Three Free

Post by themusj »

How can I determine the issue when recording a show with the log file stating, "Line 1471: 20200503-18:11:01 Recording: no tuners available to record Sheena 20010205 [20200503-1800]"

I was only recording one show a 1 pm so three tuners should have been available. So Sheena was cut short or recorded just a portion of the episode.

Device ID: 10718B3B

themusj
Posts: 241
Joined: Wed Aug 30, 2017 5:44 pm

Re: No Tuners Available with Three Free

Post by themusj »

I must have a bad unit. Now I missed another recording with almost the same message.

20200503-23:46:33 Recording: no tuners available to record War of the Worlds S01E13 [20200503-2300]

Ok, how can I pinpoint the problem. In no case was using all four tuners!

signcarver
Expert
Posts: 8922
Joined: Wed Jan 24, 2007 1:04 am
Device ID: 131B34B7 13231F92 1070A18E 1073ED6F 15300C36

Re: No Tuners Available with Three Free

Post by signcarver »

look at the status and the logs of your tuners they will state where they are streaming to as well as provide indication of tuning errors, (then look at corresponding/overlapping times in the dvr logs). If nothing is there, to indicate such I suggest a reboot of the device and wait for it to happen again. In some cases there isn't any video data of the channel so I would double check the channel actually comes in properly. In general, SD's implementation won't start a recording late so one has to make sure to also account for padding. I have seen devices "supposedly" shut off but never exit the app thus keep streaming that channel. Make sure to properly exit any app that is streaming a channel, not just turn off tv or device.

Though I haven't really seen such with a quatro yet, usually one will start seeing issues on a particular tuner or two as the first symptom of a power supply issue.

NedS
Silicondust
Posts: 1163
Joined: Mon Dec 10, 2018 12:38 pm

Re: No Tuners Available with Three Free

Post by NedS »

Lots of "no video data" errors in the DVR log. Let's look at the HDHomeRun logs:
  1. Please go to the http://my.hdhomerun.com/ site
  2. Click your HDHomeRun's device ID
  3. If it tells you that a firmware update is available, please install it
  4. Click System Status
  5. Check the Send diagnostic information box
  6. Go back one page
  7. Click Channel Lineup
  8. Click on Detect Channels
Reply back and I will check.

themusj
Posts: 241
Joined: Wed Aug 30, 2017 5:44 pm

Re: No Tuners Available with Three Free

Post by themusj »

Done.

I saw the update yesterday and updated the firmware.

I have a red circle with an X by HDHomeRun RECORD
Version 20181107

Yesterday I also had a red circle with an X by
HDHomeRun CONNECT QUATRO 10718B3B
Version 20200225
28 Channels

Diagnostic checked

themusj
Posts: 241
Joined: Wed Aug 30, 2017 5:44 pm

Re: No Tuners Available with Three Free

Post by themusj »

From the log file, it looks like it started to record, recording, said no tuners available, started recording, came back with no tuners available, and on and on.

Few hours later, same thing to another program.

NedS
Silicondust
Posts: 1163
Joined: Mon Dec 10, 2018 12:38 pm

Re: No Tuners Available with Three Free

Post by NedS »

If you run through the normal NAS install steps, it will update your NAS while preserving all recordings and settings: https://info.hdhomerun.com/info/dvr:nas ... windows_pc

I suspect the issue is that the tuner is loosing signal for some reason (interference, weak signal, etc), and that will result in the DVR believing that there are no tuners available, because there are no tuners with that channel at the moment. That being said, let's have you update the DVR, just in case the issue is in the DVR software.

themusj
Posts: 241
Joined: Wed Aug 30, 2017 5:44 pm

Re: No Tuners Available with Three Free

Post by themusj »

I will do that;

But I just noticed when checking the tuner status from the IP address, it is saying 3 out of 4 of my tuners are being used. Yet none are recording a thing right now!

I have nothing scheduled until a half hour from now.

How can this be?

signcarver
Expert
Posts: 8922
Joined: Wed Jan 24, 2007 1:04 am
Device ID: 131B34B7 13231F92 1070A18E 1073ED6F 15300C36

Re: No Tuners Available with Three Free

Post by signcarver »

where is it streaming to? with that old an engine, it wouldn't surprise me if there are others around that don't report to my.hdhomerun.com as they may not have a StorageID as well as many other clients that may take a tuner. Make sure to check the tuner as to where it is streaming to.

themusj
Posts: 241
Joined: Wed Aug 30, 2017 5:44 pm

Re: No Tuners Available with Three Free

Post by themusj »

It says the three tuners are locked which end up pointing to my NAS DVR. I rebooted both and still the same thing.

themusj
Posts: 241
Joined: Wed Aug 30, 2017 5:44 pm

Re: No Tuners Available with Three Free

Post by themusj »

Old engine?

signcarver
Expert
Posts: 8922
Joined: Wed Jan 24, 2007 1:04 am
Device ID: 131B34B7 13231F92 1070A18E 1073ED6F 15300C36

Re: No Tuners Available with Three Free

Post by signcarver »

if pointing to the nas, not necessarily the dvr. Also remember any live stream goes through the dvr so I wold also chec the live folder for activity. Many devices don't stop streaming when turned "off" as they aren't really turned off. It also can happen if one just switches out of the HDHomeRun app. Make sure to properly exit the program.

themusj
Posts: 241
Joined: Wed Aug 30, 2017 5:44 pm

Re: No Tuners Available with Three Free

Post by themusj »

Now I am back to one as I should be.

Live Stream, you mean the LiveTV folder would show files in it?

signcarver
Expert
Posts: 8922
Joined: Wed Jan 24, 2007 1:04 am
Device ID: 131B34B7 13231F92 1070A18E 1073ED6F 15300C36

Re: No Tuners Available with Three Free

Post by signcarver »

If it was your dvr getting the stream and not "recording" anything that was scheduled.

What channel numbers are streaming? Have you updated the engine yet?

themusj
Posts: 241
Joined: Wed Aug 30, 2017 5:44 pm

Re: No Tuners Available with Three Free

Post by themusj »

It was Grit, Comet and one other. All not recording at the time I checked the status.

By engine, we are referring to re-installing the DVR software as listed above in this thread right?

I have it to do, but was waiting for a time the tuner had a big window open in case I ran into problems.

Post Reply