SERVIO+PRIME recording corruption/stuttering?

Help and support for HDHomeRun DVR and HDHomeRun software for Windows 10, Mac, Android, XBox, etc.
Post Reply
HenryGab
Posts: 6
Joined: Sat Feb 16, 2008 4:28 pm

SERVIO+PRIME recording corruption/stuttering?

Post by HenryGab » Thu Aug 08, 2019 11:44 pm

Can you please troubleshoot and help me understand what's
going on?
Oh, and I enabled diagnostics on all three
parts … SERVIO, PRIME, and XBOX One app, repro'd, and did
a channel scan.

Background:
I used to have a PC storing the recordings. It was good.
I was SUPER excited about the SERVIO … getting rid of that old PC!
SERVIO is advertised as being able to record multiple streams, and
playback multiple streams, all at the same time. I was (will) even
considering buying a second. But, they have to record reliably...

Repro Date/Time:
2019-08-08 at approximately 8:30pm?

Issue:
Stuttering in recording, playback.

Steps to Repro:
1. Set to record Seahawks game in HD (7pm-10pm, PST)
2. Start watching at 8pm
(So, playback starts 1 hour time-shifted)
3. Skip commercials & some "dead time" between plays,
until nearly caught up to real-time playback.
Commercial skips are 8x-10x skips forward of ~30s each.
"Dead time" skips are 1x skip forward after each play ends.

Expected Results:
Playback remains smooth and uninterrupted.
Can watch a football game in 1 hour, instead of 3 hours.

Actual Results:
1. As get near real-time (watching being close to live),
video stutters terribly, and eventually even the recording
starts being corrupted.
2. Playback controls become unresponsive (play/pause
do nothing) at corrupt video.
3. Exiting the app and restarting playback appeared to allow
playback to resume ... for maybe 20 minutes ... before
hitting corrupt video again.
4. Eventually, playback threw some sort of media error
on the Xbox One. (didn't think to record the error,
sorry ... something about a media playback or decoder error?)
5. Some areas seem corrupted at the recording, as they
continue to show as corrupted at later playback.

Device Info:
HDHomeRun SERVIO Device ID: 15301857, FW 20190621
HDHomeRun PRIME Device ID: 13182F70, FW 20190621
Signal Strength 95% (-3.0 dBmV)
Signal Quality 100% (34.2 dB)

From EpisodesURL for NFL football:

Code: Select all

[{"Category":"sport","ChannelAffiliate":"FOX","ChannelImageURL":"http://img.hdhomerun.com/channels/US21254.png","ChannelName":"KCPQDT","ChannelNumber":"113","EndTime":1565326800,"EpisodeTitle":"Denver Broncos at Seattle Seahawks","FirstAiring":1,"ImageURL":"http://img.hdhomerun.com/titles/C191277EN186U.jpg","OriginalAirdate":1565222400,"ProgramID":"EP000031281965","RecordEndTime":1565326830,"RecordStartTime":1565315971,"Resume":8309,"SeriesID":"C191277EN186U","StartTime":1565316000,"Synopsis":"Football action from around the National Football League.","Team1":"Denver Broncos","Team2":"Seattle Seahawks","Title":"NFL Football","PlayURL":"http://192.168.10.56:80/recorded/play?id=6fda8bfd","CmdURL":"http://192.168.10.56:80/recorded/cmd?id=6fda8bfd"}]

HenryGab
Posts: 6
Joined: Sat Feb 16, 2008 4:28 pm

Re: SERVIO+PRIME recording corruption/stuttering?

Post by HenryGab » Fri Aug 09, 2019 2:10 am

Update:
I downloaded the recording using VLC (got URL via web APIs .. ~ 12GB).
The video has some video macroblocking at ~12m10s., but the real bad part is at 1h09m25s.
At that point, the video nearly stops, it gets so bad.
Decoding simply fails in VLC at ~1h10m11s (no video shows, playback appears to freeze).

Any attempt in VLC (playing back the local file) to skip past 1h10m11s instead seeks to ~50m30s.

Based on this, it appears that when we started playback while it was in the process of recording, the recording itself was corrupted … so it's not a problem getting it out of the SERVIO into the XBOX One, so much as it getting the stream onto the SERVIO in the first place.

leenypost
Posts: 71
Joined: Tue Aug 15, 2017 11:14 am

Re: SERVIO+PRIME recording corruption/stuttering?

Post by leenypost » Fri Aug 09, 2019 6:22 pm

[Mod edit: removed off topic FUD rant about 100 meg NIC speeds - NS]

NedS
Silicondust
Posts: 378
Joined: Mon Dec 10, 2018 12:38 pm

Re: SERVIO+PRIME recording corruption/stuttering?

Post by NedS » Fri Aug 09, 2019 7:07 pm

leenypost wrote:
Fri Aug 09, 2019 6:22 pm
[Mod edit: removed off topic FUD rant about 100 meg NIC speeds - NS]
None of that has anything to do with the issue being reported in this thread.

jasonl
Silicondust
Posts: 14055
Joined: Sun Oct 28, 2007 9:23 pm

Re: SERVIO+PRIME recording corruption/stuttering?

Post by jasonl » Sun Aug 11, 2019 3:52 pm

The logs show there was a burst of network packet loss between the PRIME and SERVIO about :10pm, and then it was fine until 8:10 when it started dropping heavily until about 8:45, and it was fine from then until just before 9 when it started again. Something isn't right at the network level. Might be a problem with a network cable (either HDHomeRun-switch or SERVIO-switch) or the switch itself. Can you try replacing the cables? Any chance you have another switch you can test with to rule out a problem with the existing one?

HenryGab
Posts: 6
Joined: Sat Feb 16, 2008 4:28 pm

Re: SERVIO+PRIME recording corruption/stuttering?

Post by HenryGab » Sun Aug 11, 2019 8:33 pm

jasonl wrote:
Sun Aug 11, 2019 3:52 pm
The logs show there was a burst of network packet loss between the PRIME and SERVIO about :10pm, and then it was fine until 8:10 when it started dropping heavily until about 8:45, and it was fine from then until just before 9 when it started again. Something isn't right at the network level. Might be a problem with a network cable (either HDHomeRun-switch or SERVIO-switch) or the switch itself. Can you try replacing the cables? Any chance you have another switch you can test with to rule out a problem with the existing one?
Hi Jason,

Thanks for helping. Given the recording itself was corrupt, it would make sense to be between the two.
I can move the SERVIO to be closer (network wise) to the PRIME, and replace the cables with fresh ones, so that the only network hop between them will be a Cisco SG300-10. I will then re-enable logs and … wait for the next pre-season football game, I guess. :)

BTW, Is there any way to grab the logs locally for review? I would have loved to be able to see this w/o using your time....

jasonl
Silicondust
Posts: 14055
Joined: Sun Oct 28, 2007 9:23 pm

Re: SERVIO+PRIME recording corruption/stuttering?

Post by jasonl » Mon Aug 12, 2019 2:17 pm

You can use the command line to see the live status, but there's nothing that will actually log it to a file.

"%programfiles%\silicondust\hdhomerun\hdhomerun_config.exe" 13182F70 get /tuner0/debug

Use the actual tuner that's in use (may be 0, 1, or 2). What you're looking for is the err number on the net: line. This indicates the number of packets lost on the network side, usually due to network problems.

Post Reply