HDHR Prime won't get an IP address from router

Reception, channel detection, network issues, CableCARD setup, etc.
Post Reply
kkphilli
Posts: 1
Joined: Sat Sep 12, 2020 2:05 pm

HDHR Prime won't get an IP address from router

Post by kkphilli »

I switched out an ASUS router with an Amplifi Alien and I am having an issue with one HDHR device. I have 2 HDHR Prime devices and the Alien will not give an IP to one of them. I never had this issue before. I tried connecting through a switch and connected directly to the Alien and it didn't matter. I then hooked up the older Asus router and connected the Prime device and it got an IP easily. If tried for a static ip with MAC address and it still doesn't get an IP address. Has anyone encountered something similar? Any idea what's happening here? Both primes have the latest firmware v. 20200907.

Slarty01
Posts: 2
Joined: Tue Sep 29, 2020 9:39 am

Re: HDHR Prime won't get an IP address from router

Post by Slarty01 »

I have exactly the same issue, always have, I use Unifi network and I can't allocate a fixed IP Strange, Always been an issue. Did you resolve this?

nickk
Silicondust
Posts: 16446
Joined: Tue Jan 13, 2004 9:39 am
x 129

Re: HDHR Prime won't get an IP address from router

Post by nickk »

We are not tracking any issue with getting an IP address.

Would it be possible to run a packet capture from a PC/Mac while it is doing DHCP?

1) Download and install Wireshark: https://www.wireshark.org/

2) Start a packet capture.

3) Set the display filter to "bootp".

4) Unplug and re-plug the ethernet cable to the PRIME. This will force immediate DHCP.

5) Stop and save the capture.

6) Upload to a file service like google drive or dropbox and PM me the public link.

Nick

Slarty01
Posts: 2
Joined: Tue Sep 29, 2020 9:39 am

Re: HDHR Prime won't get an IP address from router

Post by Slarty01 »

Apologies for the delay, I'll get on that asap!

mnHockeyMama
Posts: 4
Joined: Sun Oct 04, 2020 6:56 am

Re: HDHR Prime won't get an IP address from router

Post by mnHockeyMama »

I am having the same issue. I recently changed out my router and went to a Ubiquity UniFi solution. Since then, my device will not pull a new IP. I was able to put my old DSL router back into place and start it up and the HDHomerun will then pull an IP just fine. But this doesn't help me because the old and new networks do not share the same subnet.

mnHockeyMama
Posts: 4
Joined: Sun Oct 04, 2020 6:56 am

Re: HDHR Prime won't get an IP address from router

Post by mnHockeyMama »

Quick update. I finally had the chance this morning to spend more time troubleshooting. It turns out my HDHomeRun device was "blocked" in my Ubiquity network. I simply unblocked and it retrieved an IP.

mnHockeyMama
Posts: 4
Joined: Sun Oct 04, 2020 6:56 am

Re: HDHR Prime won't get an IP address from router

Post by mnHockeyMama »

Another update: My device pulls an IP and I can view it in My.HDHomerun.com but none of the HDHomeRun apps can find it.

shawn_75
Posts: 170
Joined: Sun Oct 14, 2012 5:19 pm
Device ID: 151032EF

Re: HDHR Prime won't get an IP address from router

Post by shawn_75 »

Look for a setting that might block UPnP or possibly client isolation.

rpcameron
Posts: 985
Joined: Fri Mar 25, 2016 9:55 am
x 5

Re: HDHR Prime won't get an IP address from router

Post by rpcameron »

mnHockeyMama wrote: Sun Oct 04, 2020 7:36 am Another update: My device pulls an IP and I can view it in My.HDHomerun.com but none of the HDHomeRun apps can find it.
Enable the mDNS reflector in the controller. The location of the setting may differ based upon the controller version, and if you're still using the old settings page, or the new one. In the new settings page, it's under Advanced Features > Advanced Gateway Settings > mDNS.

The above is the quick and easy way. For a more secure and better method, check out some posts on UI's forum. The following also gives instructions on using mDNS repeater and IGMP snooping, which is probably a better option: https://www.reddit.com/r/Ubiquiti/comme ... iscussion/

mnHockeyMama
Posts: 4
Joined: Sun Oct 04, 2020 6:56 am

Re: HDHR Prime won't get an IP address from router

Post by mnHockeyMama »

Thanks, everyone, for the assistance. I changed some settings as recommended but nothing was working. I ended up moving to a single LAN subnet and SSID and now everything seems to be working.

mjktg99
Posts: 6
Joined: Mon Jan 28, 2013 11:26 am

Re: HDHR Prime won't get an IP address from router

Post by mjktg99 »

I just switched to a pfsense router with a unifi switch. My homerun prime would not pull an ip address. The first led light was solid red and the 2nd led light was blinking green. I solved my problem by hardcoding the port on my unifi switch that the prime was connected to to 100mb full duplex (it was auto negotiate). Strange that it needed to be set that. Otherwise I was going to finally cut the cord..

jasonl
Expert
Posts: 15448
Joined: Sun Oct 28, 2007 9:23 pm
x 33

Re: HDHR Prime won't get an IP address from router

Post by jasonl »

100Mbit only uses 4 wires/2 pairs in an Ethernet cable, while gigabit uses all 8 wires/4 pairs. If you have a PRIME that works at 100Mbit but not gigabit, then odds are you've got a cable with some sort of fault or you've somehow damaged one of the connectors on the switch or HDHomeRun.

signcarver
Expert
Posts: 9453
Joined: Wed Jan 24, 2007 1:04 am
Device ID: 10802091 131B34B7 13231F92 1070A18E 1073ED6F 15300C36
x 28

Re: HDHR Prime won't get an IP address from router

Post by signcarver »

Many years ago I had quite a few netgear gigabit switches fail to connect to the primes. In analyzing traffic I could see dhcp discover, offer, request but just before ack the port would drop to renegotiate speed... I do blame the switches as they did the same with a couple routers, another brand switch and a nas but never with a pc... to give an idea of how long ago, most were purchased from compusa when they closed "all" their stores but a few were purchased over the next few years.

mjktg99
Posts: 6
Joined: Mon Jan 28, 2013 11:26 am

Re: HDHR Prime won't get an IP address from router

Post by mjktg99 »

jasonl wrote: Sun Dec 20, 2020 12:07 am 100Mbit only uses 4 wires/2 pairs in an Ethernet cable, while gigabit uses all 8 wires/4 pairs. If you have a PRIME that works at 100Mbit but not gigabit, then odds are you've got a cable with some sort of fault or you've somehow damaged one of the connectors on the switch or HDHomeRun.
Cables all wire mapped good. Multiple cables and multiple ports tried. So it definitely was not any of that. Only option is the prime itself or something up with the way the unifi switch auto negotiates.

shawn_75
Posts: 170
Joined: Sun Oct 14, 2012 5:19 pm
Device ID: 151032EF

Re: HDHR Prime won't get an IP address from router

Post by shawn_75 »

mjktg99 wrote: Sun Dec 20, 2020 8:59 pm Cables all wire mapped good. Multiple cables and multiple ports tried. So it definitely was not any of that. Only option is the prime itself or something up with the way the unifi switch auto negotiates.
I have some very custom made devices at work that are unable to obtain an IP address via DHCP if the switch has spanning tree protocol enabled. Try disabling STP as a test.

Post Reply