Line across top of screen

Reception, channel detection, network issues, CableCARD setup, etc.
sfatula
Posts: 37
Joined: Tue Mar 31, 2015 10:47 pm

Line across top of screen

Postby sfatula » Sun Jan 20, 2019 12:29 am

Not sure what it is, but, sometimes, on some OTA channels, I get a horizontal line across the top of the screen that flickers. I have read in other places, it could be closed caption info or other such stuff. Essentially, what they say is change TV settings to scale the screen a little larger and eliminate the line by that method. But my TV does not have that feature.

Is there a reason the HDHomerun does this though? If I switch to antenna directly without playing through the HDHomerun, there is never any such line. Is there a tuning in the HDHomerun to eliminate this line? it's not constant, just here and there.

ACraigo
Posts: 383
Joined: Sat Jul 28, 2018 3:32 pm
Device ID: 1062E8EE
Location: Deep Canyon in WV (by God)

Re: Line across top of screen

Postby ACraigo » Sun Jan 20, 2019 12:56 am

[removed by moderator]

nickk
Silicondust
Posts: 15187
Joined: Tue Jan 13, 2004 9:39 am

Re: Line across top of screen

Postby nickk » Sun Jan 20, 2019 10:10 am

Hi,

That line is the closed caption data from the old analog days. It isn't present in modern content.

Modern TVs tuned to a TV channel zoom the picture by about 5% so you lose the edges of the video.
Old tube TVs lost a varying amount of the edges of the video as the edges of the screen wern't straight.

The HDHomeRun apps display the full picture when play 16:9 content on a 16:9 screen.

Is the channel you are viewing 4:3 or 16:9? Which app/platform are you using?

Nick

sfatula
Posts: 37
Joined: Tue Mar 31, 2015 10:47 pm

Re: Line across top of screen

Postby sfatula » Sun Jan 20, 2019 11:18 am

It is indeed modern content, like Seal Team as an example. Definitely not SD. So, 16:9 content on a 16:9 TV. When I use the TV ATSC tuner, I see no line. When using HDHomerun, I sometimes do see the line. To watch HDHomerun, am using emby.

nickk
Silicondust
Posts: 15187
Joined: Tue Jan 13, 2004 9:39 am

Re: Line across top of screen

Postby nickk » Sun Jan 20, 2019 12:28 pm

It is indeed modern content, like Seal Team as an example. Definitely not SD. So, 16:9 content on a 16:9 TV. When I use the TV ATSC tuner, I see no line. When using HDHomerun, I sometimes do see the line. To watch HDHomerun, am using emby.
The video scaling is a property of the player - if you are using Emby you will need to ask them to make the adjustment.

Nick


Return to “HDHomeRun Hardware Setup & Troubleshooting”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests